Εργαστήριο Γνώσης και Αβεβαιότητας

Knowledge and Uncertainty Research Laboratory

Η εμπειρία μου στο LIST


To τελευταίο έτος των σπουδών μου αποφάσισα εκμεταλλευτώ την ευκαιρία που μου προσέφερε το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και να κάνω πρακτική άσκηση για 6 μήνες στο Luxembourg Institute of Science and Technology (LIST). Η εμπειρία μου στο LIST ήταν τόσο εποικοδομητική που ζήτησα να παρατείνω την πρακτική μου για άλλους 3 μήνες. Ύστερα κατάφερα να βρω άλλη δουλειά και συνεχίζω να διαμένω στο Λουξεμβούργο.


Το περιβάλλον εργασίας ήταν φιλικό και παράλληλα γόνιμο για την απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων απαραίτητων στην αγορά εργασίας. Ύστερα, λοιπόν, από σχεδόν ένα χρόνο παραμονής και με δεδομένο ότι πρόκειται για μια χώρα που επενδύει συνεχώς στην ερευνά και στην καινοτομία, μπορώ να πω πως ήταν η ιδανική επιλογή για το ξεκίνημα μιας καριέρας, ιδιαίτερα στο χώρο της πληροφορικής.


Όσο αφορά στην καθημερινή ζωή, ως ασκούμενος στο LIST είχα τη δυνατότητα διαμονής στις φοιτητικές εστίες της πανεπιστημιούπολης, όπου και έχει την έδρα του το LIST. Έτσι ήταν πολύ εύκολο να κάνω γνωριμίες με άλλους φοιτητές, όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά από ολόκληρο τον κόσμο! Με τον καιρό κάποιες από αυτές εξελίχθηκαν σε πολύ καλές φιλίες.


Ωστόσο, παράλληλα με τη δουλειά υπάρχει χρόνος και για διασκέδαση και όπως είναι αναμενόμενο από ένα τέτοιο περιβάλλον δε γίνεται να λείπουν τα πάρτυ και οι εκδρομές! Η θέση του Λουξεμβούργου είναι ακόμα ένα στοιχείο που ενισχύει τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα του καθώς βρίσκεται σε απόσταση λίγων ωρών από μεγάλες πόλεις τις Ευρώπης όπως το Παρίσι, τις Βρυξέλλες και το Άμστερνταμ.


Ένα από τα πιο συχνά θέματα συζήτησης όταν πρόκειται για τη ζωή στο Λουξεμβούργο είναι οι γλώσσες. Οι τρεις επίσημες γλώσσες είναι τα Γαλλικά, τα Γερμανικά και τα Λουξεμβουργιανά. Παρ΄όλα αυτά, όπως πολλοί άλλοι πριν από μένα, έτσι κι εγώ καταφέρνω να επιβιώνω μιλώντας μόνο Αγγλικά. Στον εργασιακό χώρο δεν αντιμετώπισα ποτέ πρόβλημα αλλά αν θες να δεις ένα πλατύ χαμόγελο στα πρόσωπα των ντόπιων προσπάθησε να απευθύνεις ένα χαιρετισμό στη λουξεμβουργιανή γλώσσα.


Στάθης Θεοδώσης
Λουξεμβούργο, 24 Ιουλίου 2017