Εργαστήριο Γνώσης και Αβεβαιότητας

Knowledge and Uncertainty Research Laboratory

Κυνήγι θησαυρού στους Δρόμους της Ελευθερίας

[national conference]


Full reference

Μανόλης Γουάλλες, Βασίλης Πουλόπουλος, Αγγελική Αντωνίου, Γιώργος Λέπουρας, Κώστας Βασιλάκης, Βάγια Παναγιωτίδη, Νικόλαος Ζαχαριάς , Κυνήγι θησαυρού στους Δρόμους της Ελευθερίας, 3ο Πανελλήνιο συνέδριο ψηφιοποίησης πολιτιστικής κληρονομιάς (EUROMED 2019), Αθήνα, 25-27 Σεπτεμβρίου 2019


Abstract

Το έργο ΚΑΛΑΜΑΤΑ 1821: Δρόμοι Ελευθερίας χρηματοδοτείται στο πλαίσιο της Δράσης ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ - ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ. Το έργο που αποτελεί πρωτότυπη ερευνητική ιστορική εργασία του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, αποτελεί μια προσπάθεια αφήγησης μιας ιστορικής πορείας 200 ετών της πόλης της Καλαμάτας από την έκρηξη της Ελληνικής Επανάστασης μέχρι σήμερα μέσα από μια μοντέρνα και «φρέσκια» οπτική. Η παρούσα εργασία θα παρουσιάσει μία από τις ψηφιακές εφαρμογές του έργου και συγκεκριμένα το παιχνίδι θησαυρού που αναπτύσσεται από το Εργαστήριο Γνώσης και Αβεβαιότητας του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών στην Τρίπολη.


Το παιχνίδι προορίζεται για κινητές συσκευές και σκοπό έχει να συνδέσει το ιστορικό περιεχόμενο του έργου με το σήμερα της πόλης και, μέσα από ένα παιγνιώδη τρόπο, να βοηθήσει τον επισκέπτη όχι μόνο γνωρίσει την ιστορία του τόπου αλλά και να περιηγηθεί στην πόλη και να συνδεθεί με την τοπική αγορά.


Μέσα από την αναζήτηση εικόνων της πόλης ο επισκέπτης οδηγείται στα πιο εικονικά σημεία για τον αγώνα της απελευθέρωσης και μαθαίνει για τη συνεισφορά της Καλαμάτας σε αυτή την καθοριστική στιγμή για την ιστορία του Ελληνικού Έθνους. Παράλληλα, επιβραβεύεται για την επιτυχία του με προσφορές σε τοπικά καταστήματα.


Στην πλήρη εργασία θα παρουσιάσουμε το σχεδιάγραμμα και την αρχική υλοποίηση της εφαρμογής και θα συζητήσουμε την προοπτική της για συνεχιζόμενη χρήση για υποστήριξη της πόλης ακόμη και μετά το τέλος των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την έναρξη του αγώνα, το 2021.