Εργαστήριο Γνώσης και Αβεβαιότητας

Knowledge and Uncertainty Research Laboratory

Προγραμματική συμφωνία με Δήμο Ναυπλίου


Η υπογραφή της προγραμματικής συμφωνίας φέρνει το Χώρο Καινοτομίας του ΓΑΒ LAB ένα βήμα πιο κοντά στην πραγματοποίησή του στην πόλη του Ναυπλίου, υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.


Το Εργαστήριο Γνώσης και Αβεβαιότητας (ΓΑΒ LAB) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και ο Δήμος Ναυπλιέων προχώρησαν στην υπογραφή προγραμματικής συμφωνίας για να πραγματοποιηθεί ο “Χώρος Καινοτομίας του ΓΑΒ LAB” στο Ναύπλιο.


Ο Χώρος Καινοτομίας είναι μια πρωτοβουλία του ΓΑΒ LAB που σκοπό έχει να επιτρέψει στη νεανική δημιουργικότητα να μείνει εδώ, να εκφραστεί, να ωριμάσει και να παράξει αξία, υπηρεσίες, ευκαιρίες και προϊόντα για όλους μας. Ειδικότερα για την πόλη του Ναυπλίου, ο Χώρος Καινοτομίας σκοπό έχει να αποτελέσει κόμβο πρόσβασης της σχολικής κοινότητας σε κοινόχρηστες υποδομές και εκπαιδευτικό υλικό που δεν είναι εφικτό να αναπτυχθούν ξεχωριστά σε κάθε σχολείο, όπως ενδεικτικά υποδομές εκπαιδευτικής ρομποτικής.


Ο Δήμος Ναυπλιέων έχει χρηματοδοτήσει τη δημιουργία του Κέντρου Ρομποτικής και Προγραμματισμού στο χώρο του ΕΠΑ.Λ. Ναυπλίου, με εξοπλισμό εκπαιδευτικής ρομποτικής, με σκοπό να το κάνει διαθέσιμο στην εκπαιδευτική κοινότητα της περιοχής. Με την προγραμματική συμφωνία συνεργασίας, το ΓΑΒ LAB αναλαμβάνει την επιστημονική επιμέλεια της λειτουργίας του χώρου και τη μετεξέλιξή του στο Χώρο Καινοτομίας του Ναυπλίου. Συγκεκριμένα, το ΓΑΒ LAB θα είναι υπεύθυνο για το συντονισμό της λειτουργίας του χώρου, την επιλογή και εκπαίδευση των εμπλεκόμενων στελεχών, τη σχεδίαση και ανάπτυξη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και την παρακολούθηση της υλοποίησής τους για τη διασφάλιση της ποιότητάς τους.


Ο Δήμαρχος Ναυπλιέων κ. Δημήτριος Κωστούρος, δήλωσε πως «Κάνουμε ένα σημαντικό βήμα στο μέλλον με την λειτουργία του ‘Κέντρου Εκπαιδευτικής Ρομποτικής’. Τα παιδιά αποκτούν με την Εκπαιδευτική Ρομποτική πρόσβαση σε σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης κι ενίσχυσης ομαδικών -συνεργατικών δεξιοτήτων αλλά και κατάκτησης σύγχρονων εφοδίων, που είναι πλέον τόσο απαραίτητα στο εργασιακό και κοινωνικό περιβάλλον. Πλέον έχουν την δυνατότητα στο Ναύπλιο να αναπτύξουν τις καινοτομίες και τις εφευρέσεις τους, καθιστώντας την ρομποτική εργαλείο στην κάθε επιστήμη. Μέσω του ΓΑΒ LAB κάνουμε ένα βήμα πιο πέρα. Ελέγχουμε την ποιότητα των αποτελεσμάτων και συντονίζουμε την όλη λειτουργία του χώρου ».


Από την πλευρά του ο κ. Μανόλης Γουάλλες, Διευθυντής του ΓΑΒ LAB και Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, δήλωσε «Έχουμε στο Ναύπλιο ορισμένους εξαιρετικούς εκπαιδευτικούς, που διαθέτουν από τον προσωπικό τους χρόνο για να προσφέρουν στα παιδιά μας το κάτι παραπάνω. Τιμώντας την προσφορά τους, ο ρόλος του Πανεπιστημίου θα είναι να τους υποστηρίξει και να φροντίσει το έργο τους να έχει το μεγαλύτερο και ευρύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Προς αυτή την κατεύθυνση, θέτουμε σήμερα υπό την αιγίδα μας το Κέντρο Ρομποτικής και Προγραμματισμού και σχεδιάζουμε, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, τη μετεξέλιξή του στο "Χώρο Καινοτομίας" του Ναυπλίου».


Η υπογραφή της προγραμματικής συμφωνίας είναι μόλις το πρώτο βήμα για τη δημιουργία και τη λειτουργία του Χώρου Καινοτομίας του ΓΑΒ LAB στο Ναύπλιο. Για το αμέσως επόμενο διάστημα σχεδιάζεται η ενημέρωση των εκπαιδευτικών της περιοχής για τη νέα εκπαιδευτική δομή, ενώ στη συνέχεια δήμος και ΓΑΒ LAB σχεδιάζουν από κοινού δράσεις τόσο για την για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών όσο και για την - αρχικά δοκιμαστική και στη συνέχεια ευρύτερη - λειτουργία του Χώρου Καινοτομίας.