Το πλαίσιο

Τόσο το Υπουργείο όσο και η Σύνοδος των Πρυτάνεων εισηγούνται το άνοιγμα των Πανεπιστημίων για το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος. Είναι εξαιρετικό νέο γιατί όταν το Πανεπιστήμιο λειτουργεί εξ αποστάσεως η διδασκαλία υπολείπεται και η έρευνα πάσχει.

Ο στόχος

Εάν πραγματικά επιθυμούμε τον Οκτώβριο να επιτύχουμε δια ζώσης λειτουργία των Πανεπιστημίων, και αυτή να έχει σοβαρές πιθανότητες να κρατήσει όλο το έτος και όχι για λίγες μόνο εβδομάδες και στη συνέχεια να κλείσουν ξανά, τότε χρειάζεται ήδη από σήμερα να ξεκινήσουν οι ανάλογες προετοιμασίες. Χρειάζεται στρατηγική, αναλυτικό πλάνο υλοποίησης, ικανές ομάδες εργασίας και πρωτίστως καλό συντονισμό, έγκαιρη αναγνώριση των αστοχιών και ανάλογη προσαρμογή της πορείας.

Προς αυτή ακριβώς την κατεύθυνση επιχειρούμε να συνεισφέρουμε με το παρόν κείμενο. Το ζητούμενο είναι η εξισορρόπηση σε ένα συνεχές μεταξύ ασφάλειας και κανονικότητας.

Το ευρύτερο όραμα

Κυρίως όμως ελπίζουμε πως η μελέτη του θα δείξει πως η κατάρτιση και εφαρμογή ενός τέτοιου πλάνου είναι όχι μόνο απαραίτητη αλλά και εφικτή. Αν τελικά εφαρμοστεί το δικό μας πλάνο ή προταθεί κάποιο βελτιωμένο από άλλους είναι δευτερεύον – και θα είμαστε ευτυχείς με κάθε βελτίωση που προτείνεται και προστίθεται στη δουλειά μας - καθώς αυτό θα βελτιώνει το χώρο του Πανεπιστημίου για όλους τους εμπλεκόμενους. Ελπίζουμε επίσης πως μέσω της επιτυχούς εφαρμογής ενός πλάνου όπως ετούτο, ο χώρος του Πανεπιστημίου θα δείξει και στους άλλους τομείς της κοινωνίας πώς μπορεί να σχεδιαστεί και να επιτευχθεί η επιτυχής σταδιακή μετάβαση στη νέα πραγματικότητα.

Περιορισμοί

Ο οδηγός έχει εκπονηθεί με βάση τα έως τώρα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με την πορεία την πανδημίας. Στο ευμετάβλητο πλαίσιο που θα κινηθούμε είναι απαραίτητη η συνεχής παρακολούθηση και ενημέρωση του οδηγού ανάλογα με τις συνθήκες.

Η βασικότερη αυτών είναι η αναμενόμενη πλήρης επικράτηση του στελέχους Δέλτα του ιού, που εμφανίζει ιδιαίτερα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά: είναι μεταδοτικότερο, έχει δυνητικά αυξημένη διάρκεια μεταδοτικότητας και επάγει πολύ μεγαλύτερα ιικά φορτία. Τα επιδημιολογικά αυτά δεδομένα πιθανώς να οδηγήσουν σε τροποποίηση των γενικότερων οδηγιών της πολιτείας για τις πρακτικές που εφαρμόζονται σε κλειστούς χώρους, ενδεχόμενο στο οποίο θα ακολουθήσει και αντίστοιχη επικαιροποίηση του παρόντος πλάνου.

Αναγνωρίζουμε φυσικά πως ο οδηγός που έχουμε εκπονήσει δεν είναι τέλειος. Είναι όμως, από όσο γνωρίζουμε, ο πρώτος και έως σήμερα μόνος αναλυτικός οδηγός για την ασφαλή λειτουργία των Πανεπιστημίων. Η ελπίδα μας είναι πως θα αποτελέσει είτε ένα πλάνο έτοιμο προς υλοποίηση από κάθε ενδιαφερόμενο Πανεπιστήμιο είτε μια βάση την οποία κάθε Πανεπιστήμιο θα προσαρμόσει στις δικές του ιδιαιτερότητες.